Dokumentaarinen hääkuvaus

Kategoria(t): Hääkuvaus Avainsanat: , , , , , , , , , , ,

Hääpäivässä on huikean paljon pieniä hetkiä, joiden muistaminen jälkikäteen on lähes mahdotonta. Ainakin ilman, että joku on kulkenut päivän rinnallasi ikuistaen ja tallentaen juuri sen pienen hetken oman tunnelman. Dokumentaarinen hääkuvaus on juuri tätä, hääpäivän tapahtumien tallentamista juuri sellaisena kuin ne tapahtuvat, aitoina – ilman valokuvaajan vaikutusta tilaisuuden ainutlaatuiseen tunnelmaan.

Suomenkielisessä wikipediassa dokumentaarinen hääkuvaus on määritelty näin: ”…on hääpäivän taltioimista aamun valmisteluista illan viimeisiin ohjelmanumeroihin asti. Tyylisuunta on saanut alkunsa USA:ssa 1970-1980 luvuilla, kun valokuvajournalistit alkoivat kuvaamaan häitä. Aikaisemmin häät kuvattiin niin, että lähes kaikki tilanteet ja asennot olivat lavastettuja. Dokumentaarisen hääkuvauksen ideana on, että kaikki tilanteet kuvataan aitoina ja sellaisina kuin ne tapahtuvatkin.” [^ wikipedia] Ehkäpä oikeammin voidaan termin ”dokumentaarinen hääkuvaus” liittää ensimmäisenä entinen urheiluvalokuvaaja Denis Reggie, sillä hän keksi käyttää termiä ensimmäisen kerran 1980. Denis Reggie muistetaan ehkäpä parhaiten häävalokuvasta, jonka hän otti, kun John F. Kennedy Jr. ja Caroline Bissett lähtivät kirkosta Cumberland Islandilla.

Dokumentaarinen häävalokuvaus on lähes aina myös oma tyylini, kun valokuvaan häitä. Hääpäivän tarinan kertominen voi alkaa jo hääparin valmistautumishetkistä ja päättyä vasta aivan hääjuhlan loppuun hääparin perinteisiin heittoihin tai viimeiseen tanssiin. Dokumentaarisessa häävalokuvauksessa pyrin aina haastamaan itseni löytämään asioille erilaisia, uusia näkökulmia samalla pysyttellen itse tilaisuudessa taka-alalla ja olemalla vaikuttamatta häätilaisuuden ainutlaatuiseen tunnelmaan.

Vaikka hääpari olisi valinnut hääpäivänsä hääkuvauksen tyyliksi dokumentaarisen hääkuvauksen, niin se ei tarkoita ettenkö myös valokuvaisi hääpareilleni vihkipotretteja ja vihkimuotokuvia. Vihkimuotokuvien valokuvaus miljöössä, ennen tai jälkeen vihkimisen, aidossa kulttuurimaisemassa tai perinteisesti tuleentuneen viljapellon keskellä antavat loistavan mahdollisuuden hääpareilleni saada hetken aivan omaa aikaa, rentoutua kiireisen päivän keskellä yhdessä.
Jos Sinua alkoi kiinostaa dokumentaarinen hääkuvaus, niin suunnitellaan Sinun Hääpäiväsi Hääkuvaus yhdessä – juuri sellaiseksi kuin Sinä sen haluat!