Kuvakirja vai valokuvakirja

Kategoria(t): Valokuvaus Avainsanat: , ,
2011-02-04-kuvakirja-vai-valokuvakirja

Valokuvien teettäminen kauniiksi kuvakirjaksi onnistuu nykyään melko helposti.  Erilaisilla kuvakirjoilla on kuitenkin suuriakin eroja. Valokuville tarkoitetut kuvakirjat voisi jakaa karkeasti kahteen erilaiseen luokkaan sen mukaan, että käytetäänkö sivujen painamiseen digitaalipainoa ja tavallista paperia vaiko tehdääkö kuvakirjan sivut oikeasta valokuvapaperista ja sen jälkeen nämä oikeat valokuvat on sidottu kauniisti kansien väliin. Aidosta valokuvapaperista tehtyä kuvakirjaa voisikin mieluummin kutsua valokuvakirjaksi.
 

 
p>Olen tehnyt koko valokuvaajaurani ajan kuvakirjoja asiakkailleni. Hakiessani aina parhainta mahdollista laatua asiakkailleni, niin olen myös kokeillut kaikenlaisia kuvakirjan toimittajia Suomesta ja ulkomailta: ifolor.fi, fotoyks.fi, extrafilm.fi, vk-paino.fi (joka valitettavasti meni konkurssiin 2009). Listalle löytyisi lisääkin toimittajia, mutta aivan kaikkia kokeilemiani en vain enää muista tai olen aktiivisesti yrittänyt unohtaa todella huonolaatuista jälkeä tehneet kuvakirjatoimittajat.
Kuvakirjatoimittajista olen asiakastöissäni käyttänyt VK-paino-, iFolor- ja Extrafilm-yrityksiä, joista ehdoton suosikkini oli VK-paino tuottaen todella hyvää laatua jokaisella tilauskerralla. Ifolor ja Extrafilm-yritysten tavallisella digipainotekniikalla tehdyt kuvakirjat ovat painolaadultaan hyvää keskitasoa ja vertailukelpoisia keskenään. Näistä kahdesta yrityksestä voin kuitenkin suositella tavalliselle kuluttajalle paremmin sopivaa iFolor-yritystä. En voi suositella Extrafilm-yrityksen palveluita toimitusten epävarmuuden vuoksi: Extrafilm hukkasi kahdesti peräkkäin asiakastoimituksen ja lisäksi toiselssa toimituksessa oli uudelleen lähetyksessä aivan väärä tuote. Ifolorin käytölle löytyy plussana yrityksen kotimaisuus.
Mutta mitä kuvakirjatoimittajaa käyttän itse tällä hetkellä? Tällä hetkellä toimitan asiakkailleni vain valokuvakirjoja. Valokuvakirjan laatu on yksinkertaisesti vain niin paljon parempi. Hieman yksinkertaistetusti kuvakirjan ja valokuvakirjan laadun eron voisi kuvailla vaikka näin: ero on sama kuin tulostaessa kotona valokuvatulostukseen sopivalla mustesuihkukirjoittimella tavalliselle kopiopaperille tai sitten tulostaa valokuvatulostukseen tarkoitetulle valokuvapaperille. Eron huomaa selvästi laittaessaan tulosteet vierekkäin pöydälle.

Valokuvakirjatoimittajista olen käyttänyt kahta eri toimittajaa: QTAlbums.com ja Kissweddingbooks.com. Molemmat tekevät todella laadukkaita valokuvakirjoja, mutta tällä hetkellä käytän vain QTAlbumsia. Kissweddingbooks.com:n hankaluus on se, että yritys sijaitsee EU-alueen ulkopuolella. EU:n ulkopuolelta tilatessa tavaroita seuraa tullaus-ongelma, sillä kaikki toimitettavat valokuvakirjat on tulli-selvitettävä. QTAlbums.com on häävalokuvaaja Marcin Bittnerin omistama EU-alueella Puolassa sijaitseva yritys, joten albumien toimitus on nopeaa sekä vaivatonta, tullivapaata.
On kuitenkin mainittava, että jos olet harkitsemassa kuvakirjan tekoa ja ihastuit valokuvakirjan laatuun, niin käyttämäni valokuvakirjatoimittajat QTAlbums ja Kissweddingbooks toimittavat tuotteitaan vain ammattivalokuvaajille. Kuluttajille suunnattuihin yhtä laadukkaisiin valokuvakirjoihin en ole vielä törmännyt toimittajia etsiessäni.
Jos haluat tietää lisää valokuvakirjojen tai kuvakirjojen tekemisestä, niin kommentoi artikkelia niin voin auttaa parhaani mukaan vastaamalla kysymyksiisi. Lisäksi, jos tiedät hyvälaatuisia kuvakirjojen tai valokuvakirjojen toimittajia, niin kommentoi myös niistä ja auta muitakin löytämään hyvät yritykset!